Milli Eğitim Bakanı Nazım Çavuşoğlu, Azerbaycan temaları çerçevesinde basın yayın kuruluşlarına demeç verdi.
TV1, Bakü TV , Bayraqdar.info ve Telegraf’a konuşan Bakan Çavuşoğlu, iki kardeş ülke arasındaki eğitim iş birliğinin her geçen gün güçlendiğine dikkat çekti.
Azerbaycan Bilim ve Eğitim Bakanı Emin Emrullayev ile gerçekleştirilen görüşmeyi değerlendiren Bakan Çavuşoğlu, görüşmede KKTC üniversitelerinde eğitim alan Azerbaycanlı öğrenci sayısının artırılması, burs programlarının geliştirilmesi ve öğrenci-akademisyen değişim programları gibi konuların ele alındığını belirtti.
-Çavuşoğlu: “Milli Eğitim Bakanlığı olarak 20 öğrenciye burs sağlayacağız”
Görüşmelerin son derece verimli geçtiğini ifade eden Çavuşoğlu, “Azerbaycan’ın da katkısıyla KKTC üniversitelerinde burslu okuyan öğrenci sayısını artırmak istiyoruz. Yakın zamanda yaklaşık 100 öğrenci için burs imkânı sağlanacak, biz de KKTC Milli Eğitim Bakanlığı olarak ilk etapta 20 Azerbaycanlı öğrenciye burs vereceğiz” dedi.
KKTC üniversitelerinin çok kültürlü yapısına da dikkat çeken Bakan Çavuşoğlu, “Üniversitelerimizde 100’ü aşkın ülkeden öğrenci, 40’tan fazla ülkeden akademisyen bulunuyor. Bu çok uluslu ortam, Azerbaycanlı kardeşlerimiz için büyük bir fırsattır. İngilizce eğitim, özgürlük ortamı ve uluslararası etkileşim, gençlerimizin dünyaya daha hızlı entegre olmasını sağlayacaktır” ifadelerini kullandı.
-Çavuşoğlu: “KKTC vatandaşlarının kendi kimlik kartlarıyla Azerbaycan’a giriş çıkış yapmalarını talep ediyoruz”
Bakan Çavuşoğlu, KKTC vatandaşlarının Azerbaycan’a giriş çıkışlarda kendi kimlik kartları ve pasaportlarıyla doğrudan işlem yapamadığını hatırlatarak “Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları Azerbaycan’a kimlikleriyle giriş yapabiliyor. Bizler de bu kardeşliğin bir parçası olarak aynı kolaylıktan yararlanmak istiyoruz. Sayın Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’e buradan çağrımız, KKTC vatandaşlarının da kendi kimlik ve pasaportlarıyla Azerbaycan’a giriş yapabilmesini sağlamalarıdır” diye konuştu.
Ayrıca doğrudan uçuşların başlamasının iki ülke arasındaki ilişkileri daha da pekiştireceğini vurgulayan Çavuşoğlu, eğitim kadar ekonomi ve siyaset alanlarında da yapılacak işbirliklerinin önemine dikkati çekti.
-Çavuşoğlu: “Azerbaycanlı öğrenci sayısını artırmak için karşılıklı adımlar atılıyor”
Yükseköğretim alanında iş birliğini güçlendirmek istediklerini belirten Çavuşoğlu, DAÜ ve LAÜ rektörlerinin de Azerbaycan ziyaretinde kendisine eşlik ettiğini ve Azerbaycan’daki üniversitelerle ortak projeler geliştirme yönünde somut adımlar atıldığını aktardı. “Gençlerin bir araya gelmesini sağlamak önceliklerimiz arasında.” diyen Çavuşoğlu, KKTC’de eğitim gören Azerbaycanlı öğrenci sayısını artırmak için karşılıklı adımlar atıldığına işaret etti.
Türkiye, Azerbaycan ve KKTC’yi bir bütün olarak gördüklerini söyleyen Çavuşoğlu, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’in Kıbrıs Türk halkına verdikleri desteği vurgulayarak teşekkürlerini iletti. Tek millet üç devlet söylemini eğitimden sağlığa her alanda iş birliğiyle hayata geçirmek istediklerini belirten Çavuşoğlu, “Bu vizyon doğrultusunda çalışmaya devam edeceğiz” ifadelerine yer verdi.