Milli Eğitim Bakanı Nazım Çavuşoğlu’nun daveti üzerine Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne resmi ziyaretler gerçekleştiriyor.
Türkiye Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar, ziyaretleri kapsamında Milli Eğitim Bakanlığı ev sahipliğinde düzenlenen “Genişletilmiş Yükseköğrenim Toplantısı”na katıldı.
Özvar, toplantı öncesinde kendisini kabul eden Milli Eğitim Bakanı Nazım Çavuşoğlu ile baş başa bir görüşme yaptı.
KKTC yükseköğretiminin ele alındığı “Genişletilmiş Yükseköğretim Toplantısı”nda yükseköğretim alanındaki mevcut sorunlar masaya yatırıldı ve çözüm önerileri üzerine değerlendirmelerde bulunuldu.
Milli Eğitim Bakanlığı’nda yapılan toplantıya Milli Eğitim Bakanı Nazım Çavuşoğlu, YÖK Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar ve Yükseköğretim Planlama, Denetleme, Akreditasyon ve Koordinasyon Kurulu (YÖDAK) Başkanı Prof. Dr. Aykut Hocanın’ın yanı sıra KKTC’de faaliyet gösteren üniversitelerin rektörleri, Milli Eğitim Bakanlığı bürokratları, YÖK, YÖDAK ve TC Lefkoşa Büyükelçiliği yetkilileri katıldı.
Toplantı öncesinde, Milli Eğitim Bakanı Nazım Çavuşoğlu ile YÖK Başkanı Erol Özvar basına açıklamalarda bulundu.
Milli Eğitim Bakanı Nazım Çavuşoğlu konuşmasında, KKTC'nin yükseköğretimde geldiği noktayı değerlendirerek, YÖK Başkanı Erol Özvar göreve geldikten sonra üniversite adası KKTC’nin daha iyi bir noktaya gelmesi, üniversitelerin dünyaya yayılması, üniversitelerin işleyişindeki sıkıntıların çözülmesi ve KKTC uyruklu öğrencilerin Türkiye üniversitelerinde eğitim alması noktasında çok ciddi çalışmaları olduğunu söyledi.
KKTC’den Türkiye’ye giden öğrenciler için telefon aracılığıyla dahi çok pratik çözümler sunduğu için YÖK Başkanına teşekkür eden Çavuşoğlu, KKTC’deki üniversitelerin yaşadığı sıkıntıları çözmek adına gösterdiği özveri için de müteşekkir olduklarını belirtti.
KKTC’nin üniversite adası kimliğine dikkat çeken Bakan Çavuşoğlu, öğrenci ve akademisyen çeşitliliğine değinerek, “Bugün 100’ün üzerinde ülkeden öğrenci geliyor, 60’a yakın ülkeden akademisyen görev yapıyor.” dedi.
“YÖK kuralları, YÖK ile iş birliği ve YÖK standartlarına uymak temel hedefimizdir”
Çavuşoğlu, “YÖK kuralları, YÖK ile iş birliği, YÖK standartlarına uymak temel hedefimizdir” vurgusu yaptı.
KKTC üniversitelerinin YKS kılavuzunda yer almasının sağladığı güven zemininin, üniversitelerin uluslararası alandaki tanınırlığına büyük katkı sağladığını vurgulayan Bakan Çavuşoğlu, “Yurtdışından buraya öğrenci gelişini sağlarken bize duyulan güveni bu kılavuzda üniversitelerimizin yer alması sağlamaktadır. Bunun dışında kılavuzda yer almayan bölümlerimizde aslında o güvenin gölgesinden faydalanmaktadır. Bu başarı, YÖK ile kurduğumuz güçlü iş birliği ve güvene dayalı ilişkilerin ürünüdür.” diye konuştu.
“Yükseköğretimde ambargolar YÖK ile yapılan işbirlikleriyle aşılıyor”
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne uygulanan ambargoların YÖK ile yapılan işbirlikleri sayesinden aşılmış olduğuna işaret eden Çavuşoğlu, “Üniveristelerimizin verdiği diplomalar dünyanın birçok yerinde tanınmaktadır. Mezun sayımız arttıkça, bizim yurt dışına gidişlerimiz de artıyor. Orada karşılaştığımız mezunlarımız burada okumaktan ve üniversitelerimizden çok mutlu olduğunu ifade ediyor. Buradan her mezunumuz bizim birer fahri elçimiz olarak da görev yapmaktadır.” ifadelerini kullandı.
“Üniversitelerimiz adına en büyük beklentimiz; karşılaştıkları sorunlara hızlı, etkili ve sürekli iletişim halinde çözümler üreterek, yükseköğretimimizin uluslararası düzeyde daha da yaygınlaşmasına katkı sağlamanızdır.” diyen Çavuşoğlu, yükseköğretim alanında YÖK’ün bugüne kadar sağlandığı desteklerle önemli bir ivme yakalandığını ifade etti.
Çavuşoğlu, akademik yapının güçlendirilmesi kadar, üniversitelerin uluslararası alanda daha fazla tanınmasının da en büyük hedefleri arasında yer aldığını kaydetti.
Öğrenci sayısı 40 binden, 100 bine yükselirken bazı sıkıntı ve eksiklikler olabileceğine işaret eden Çavuşoğlu, YÖK'ün birikimi ve kurumsal yapısından faydalanarak, üniversitelerin değerlendirilmesi, denetlenmesi ve güçlenmesi noktasında daha iyi bir KKTC yükseköğrenimi hedeflediklerini vurguladı.
Üniversitelerin değerlendirlmesinin yanında denetlenmesi noktasında da adımlar atarak daha iyi bir KKTC Yüksek Öğrenimi hedeflediklerini belirten Bakan Çavuşoğlu, “Daha motive bir akademisyen kadrosu, daha motive bir öğrenci yapısı, daha kurumsallaşmış üniversitelerle yolumuza devam etmek isteriz. Bu hedeflerimiz doğrultusunda bize verdiğiniz ve vereceğiniz destekler için teşekkür ederim.” dedi.
Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar ise konuşmasında KKTC’ye yapılan her ziyaretin Türkiye için büyük bir gurur kaynağı olduğunu belirterek, Türkiye ile KKTC arasındaki yükseköğretim ilişkilerinin daha da ileriye taşınması adına yürütülen iş birliğinin önemine dikkat çekti.
“Dijitalleşme, kalite ve uluslararasılaşmaya odaklanıyoruz”
YÖK olarak Türkiye’deki yükseköğretim sistemini geleceğe hazırlamak adına dijital yetkinlik, büyük veri, uluslararası tanınırlık ve saygınlık, girişimcilik ve yenilikçilik, performans ve kalite güvencesi gibi alanlara özel önem verdiklerini belirten Özvar, bu yaklaşımların KKTC üniversiteleriyle de paylaşılmasını arzu ettiklerini vurguladı.
“Yükseköğretimde 2030 vizyonu için birlikte çalışıyoruz”
Türkiye ve KKTC üniversitelerinin üst düzey yöneticileriyle 6 ayrı bölgesel toplantı gerçekleştirdiklerini belirten Özvar, yükseköğretimde 2030 vizyonunu belirlemek ve yol haritası oluşturmak amacıyla yapılan bu toplantılarda KKTC üniversitelerinin de etkin katılım sağladığını kaydetti.
“Dünyada rekabet gücü yüksek, yeniliğe açık, kalite odaklı, istihdamı destekleyen, erişilebilir ve dijitalleşmeyi başarmış bir yükseköğretim sistemi oluşturmak için KKTC ile iş birliğimizi artırarak sürdüreceğiz” diyen Özvar, KKTC’nin kalite temelli büyümesine YÖK’ün güçlü destek verdiğini ve üniversitelerin akademik gelişimlerinin yakından takip edildiğini söyledi.
“YÖDAK ve üniversitelerle kalite standartları çerçevesinde daha fazla iş birliği yapacağız”
Türkiye’nin yükseköğretim kalite güvence sisteminde edindiği deneyimlerin KKTC ile paylaşıldığını ifade eden Özvar, kalite standartları ve süreçleriyle ilgili iş birliklerinin artarak devam edeceğini ve bu çerçevede YÖDAK’a daha fazla destek verileceğini açıkladı.
KKTC üniversitelerinin dijital dönüşümü ve uyumu konusunda çok önemli adımlar atıldığını belirten Özvar, Milli Eğitim Bakanlığı, YÖK ve YÖDAK arasında yürütülen çalışmalarla bu alandaki bilgi birikiminin paylaşıldığını ifade etti. Özvar, dijital dönüşüm konusundaki iş birliklerinin daha da arttırılacağına vurgu yaptı.
Bu iş birliklerinin, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz’ın yönlendirmeleriyle hız kazandığını belirten Özvar, KKTC’deki üniversitelerin dijital dönüşüm sürecine sundukları katkılardan dolayı Milli Eğitim Bakanı Nazım Çavuşoğlu ve YÖDAK Başkanı Prof. Dr. Aykut Hocanın’a da teşekkür etti.
“Uluslararası görünürlük için güçlü adımlar atıyoruz”
Üniversitelerin uluslararası saygınlığının artırılmasının en önemli gündem maddelerinden biri olduğunu vurgulayan Özvar, kalite düzeyi yükselen KKTC üniversitelerinin başarılarının, ülkenin küresel ölçekte tanınırlığı açısından büyük bir potansiyel taşıdığını ifade etti.
Azerbaycan’da düzenlenen Türk Devletleri Teşkilatı Yükseköğretim Bakanları Toplantısı'nda YÖK’ün girişimleri ve KKTC Milli Eğitim Bakanlığı’nın destekleriyle önemli bir adım atıldığını dile getiren Özvar, ilk kez KKTC’den iki üniversitenin Türk Üniversiteler Birliği’ne oy birliği ile kabul edildiğini hatırlattı. Özvar, bu gelişmeyle birlikte KKTC üniversitelerinin Türk dünyası yükseköğretim alanına resmen entegre edilerek, uluslararası tanınırlıklarının artırıldığını vurguladı.
Türk dünyası yükseköğretim alanının inşasında her adımın KKTC üniversiteleri tarafından yakından takip edilmesinin ve Türkiye ile olan dayanışmanın sürdürülmesinin büyük önem taşıdığını ifade eden Özvar, bu sürecin sadece diplomatik ve akademik değil, aynı zamanda stratejik bir hamle olduğuna dikkat çekti.
Özvar, Türk Devletleri Teşkilatı’nın yaklaşan zirve toplantısı öncesinde bu alandaki çalışmaların aralıksız sürdürüldüğünü belirterek, KKTC'deki diğer üniversitelerin de gerekli adımları atarak Türk dünyası yükseköğretim yapısına aktif katılım sağlamalarının büyük önem taşıdığını ifade etti.
YÖK ile Maarif Vakfı arasında yürütülen çalışmalar kapsamında yurtdışındaki yükseköğretim fuarlarında KKTC üniversitelerinin de yer alması için gerekli adımların atılması gerektiğini belirten Özvar, bu konuda iş birliği beklentilerini dile getirdi. Özvar, uluslararası görünürlülüğün artması için üniversitelerin akademik kadrolarının da kapasiteleri ve kalitelerinin yükselmesine ihtiyaç olduğuna işaret etti.
YÖKSİS ile YÖKAS arasındaki entegrasyonun başarılı bir şekilde yürütüldüğünü de ifade eden Özvar, bu veri altyapısının KKTC yükseköğretim sistemiyle paylaşılmaya devam edileceğini ve Türkiye’deki bu birikimin olduğu gibi KKTC üniversitelerinin sistemine entegre edileceğini dile getirdi.
KKTC’de eğitim görecek uluslararası öğrencilerin kabullerinin dijital ortamda yürütülmesini sağlayacak uygulamanın devreye girmiş olduğunu anımsatan Özvar,” Bu sistem sayesinde Türkiye ve KKTC’ye yönelik oluşturulmaya çalışılan dayanışmamıza zarar verebilecek maksatlı algıları da böylelikle önüne geçilmiştir. Sahteliğe dayanan kabul mektupları bu sistemin devreye girmesiyle ortadan kalkmış bulunmaktadır.” diye konuştu.
Özvar, YKS kılavuzunda KKTC üniversitelerinden daha fazla bölüm ve kontenjana yer verilmesi için çalışmalar yürütüldüğünü, ancak bu destekler, kalite süreçlerinden başarıyla geçen ve ilgili kurumların onayını alan üniversitelere yönelik olacağını söyledi. Özvar, bu çerçevede Milli Eğitim Bakanlığı ve YÖDAK’ın kalite süreçlerinin belirleyici olacağının da altını çizdi.
“Öğrenci memnuniyetine dayalı yönetim anlayışı”
Konuşmasında öğrenci memnuniyetine dayalı bir üniversite yönetim modelinin önemine de değinen Özvar, Türkiye’de yapılan benzer bir çalışmanın KKTC'de de yapılabilmesi için Milli Eğitim Bakanlığı ve YÖDAK ile iş birliği yapmak istediklerini belirterek, bu konuda bir protokol yapılması yönünde temennide bulundu.
“Cumhurbaşkanımızın vizyonu doğrultusunda ilişkileri geliştiriyoruz”
YÖK Başkanı Özvar, konuşmasının sonunda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Türkiye ile KKTC arasındaki yükseköğretim iş birliğinin artırılması yönündeki vizyonuna atıfta bulunarak, “Bu vizyon doğrultusunda bugün burada bulunmaktan memnuniyet duyuyorum. Amacımız, ilişkileri daha ileri taşımak ve üniversitelerimizi karşılıklı olarak güçlendirmektir” dedi.
Konuşmaların ardından karşılıklı hediye takdiminde bulunuldu.