Milli Eğitim Bakanı Nazım Çavuşoğlu, BRT’de yayınlanan Manşet+ programında Aziz Karaaziz’in konuğu olarak gündemde yer alan Disiplin Tüzüğü’nde yapılan değişikliklere ve başörtüsü meselesine ilişkin önemli açıklamalarda bulundu.
Bakan Çavuşoğlu, başörtüsü konusunun ülkede uzun yıllardır tartışma yaratmayan bir anlayışla ele alındığını ifade ederek, "Üniversitelerimizde böyle bir sorun yaşanmazken, Ortaöğretim düzeyinde Bakanlığımız bu tür konularla her yıl karşılaşmaktaydı. Her yıl bazı öğrenciler tarafından denemeler yapılmış, bu durum okul idareleri ve gerektiğinde Bakanlığımızın da dahil olmasıyla kamuoyuna yansımadan çözümlenmiştir" dedi.
“Başörtüsünü yasaklayan bir düzenleme hiçbir zaman olmadı”
Bu yıl yaşanan bir olayda sürece doğrudan dahil olduğunu aktaran Çavuşoğlu, "Geçmiş yıllarda okullarımızda başörtüsü kullanılmaması yönündeki alışkanlık devam etti. Ancak ülkemizde hiçbir zaman başörtüsünü yasaklayan bir düzenleme olmadı." diye konuştu.
“Okul idareleri bugüne kadar süreci başarıyla yürüttü”
Çavuşoğlu, Bekir Paşa Lisesi'nde yaklaşık üç yıldır okula bere ile gelen bir kız öğrencinin olduğunu belirterek, "Okul idaresi bu durumu kendi içinde çözümlemiş, öğrenci okula bere ile gidip okul çıkışında başörtüsünü takarak evine dönmüştür. Kılık kıyafet uygulaması, Disiplin Tüzüğü’ndeki ilgili maddeye göre okul yetkisindedir. Bu konuda merkezi düzenlememizde eksilik olmasına rağmen bir düzenleme ihtiyacı hissetmemiştik. Çünkü okullar bugüne kadar süreci sağduyuyla yürütmüştü." dedi.
“Eğitim hakkı anayasal bir haktır”
İrsen Küçük Ortaokulu’nda yaşanan bir başka örnekte, bir öğrencinin ikinci dönemde başörtüsü ile okula gelmekte ısrar ettiğini belirten Bakan Çavuşoğlu, pedagojik yaklaşımlarla öğrenciyle diyalog kurulmaya çalışıldığını, ancak öğrencinin kararında ısrarcı olduğunu söyledi. Öğrencinin 17 gün boyunca bone ve bandana ile okula devam ettiğini belirten Çavuşoğlu, bu süreçte okul idaresiyle aile arasında diyalog sağlandığını ve durumun sonradan Bakanlığa bildirildiğini ifade etti.
Ancak sonrasında sendikal bir tavırla öğrencinin sınıfa alınmadığını belirten Bakan Çavuşoğlu, "Aile bu durumu bana iletti. Anayasamız herkesin eğitim alma hakkını güvence altına alır. Biz de bu görevi yerine getirmekle yükümlüyüz." dedi.
Konunun ardından Başbakan’la görüşerek meseleyi Bakanlar Kurulu’na taşıdıklarını belirten Bakan Çavuşoğlu, "Öncelikle diyalog yoluna gittik ve aynı zamanda tüzük üzerinde çalışmalar başlattık. Ancak sendikalarla uzlaşı sağlanamadı. Eğitim hakkının öğrenciye teslim edilmesi için Bakanlar Kurulu olarak gerekli adımları attık." ifadelerini kullandı.
Çavuşoğlu, sendikanın öğrencinin sınavlara girmesini engellediğini ve bu durumun Başbakan tarafından tüzüğün geri çekilmesiyle sonuçlandığını belirtti. Ancak sendikalara tüzüğün geri çekileceğini belirtirken, aynı zamanda bazı öneriler sunmaya çalıştığını fakat önerilerinin sendika yetkilileri tarafından dinlenmediğini ifade etti.
"Sendikalar, 'Biz öneri dinlemeyiz, sadece tüzüğün geri çekilmesini istiyoruz' yanıtını verdiler. Diyalog kapılarını zorladım. Milli Eğitim Bakanı olarak verdiğimiz sözü tuttuk ve tüzüğü geri çektik. Ancak sınav dönemi olduğu için öğrenciler sınavlara alınmadı." dedi.
“Diyalog çağrımız devam ediyor”
Başbakanlık tarafından bir uzlaşı komitesi kurduklarını belirten Çavuşoğlu, ilk toplantının çok gergin geçtiğini ve sendikaların ağır bir tutum sergilediğini kaydederek “İkinci toplantıda sendika, bizi dinlemeye değil önerilerini verip gitmeye geldiklerini ifade etti. Diyalog niyetiyle yaklaşmadılar.” dedi.
Tartışmaların çözümü için akademik temelli bağımsız bir çalıştay önerisinde bulunduklarını belirten Bakan Çavuşoğlu, “Sendika yetkilileri bu öneriyi de dinlemeden masadan kalktı. Diyalog kapılarını ısrarla kapattılar. Oysa bu tür konuların gerginlikle değil, diyalogla çözülmesi gerekir.” diye konuştu.
“Yeni tüzük müzakereye kapalı”
Son olarak açıklanan yeni tüzüğün artık müzakereye açık olmadığını vurgulayan Çavuşoğlu, Disiplin Tüzüğü’nde yapılan değişiklik ve genelgeye ilişkin de detaylı bilgi verdi. Öğrencilerin okul kıyafetine uygun, pastel tonlarda başörtüsü takmasına olanak tanınacağını belirten Çavuşoğlu, “Uyum sağlanmadığı takdirde önce rehberlik devreye girecek, çözüm bulunamazsa disiplin süreci işletilecektir.” ifadelerini kullandı.
“Sendikal haklar, bireysel hakları ihlal etmemeli”
Eğitim Bakanı, “Herkes yasalara ve tüzüklere uymakla yükümlüdür. Sendikalar yasalardan doğan haklarını kullanabilir ancak bu süreçte başkalarının anayasal hakkı olan eğitim alma, din ve vicdan özgürlüğü gibi bireysel haklar hiçe sayılmamalıdır. Sendikalara diyalog çağrımı yineliyorum. Kendilerini yeniden Bakanlığa davet ediyorum. Amacımız, yasalarımıza, tüzüklerimize ve Anayasamıza uygun bir zeminde ortak akılla ilerlemek.” dedi.
“Öğretmenlerimizi seviyoruz, saygı duyuyoruz”
Bakan Çavuşoğlu, eğitim camiasına da seslenerek, "Öğretmenlerimizi seviyoruz ve saygı duyuyoruz. Eğitim kayıplarının önlenmesi hepimizin ortak sorumluluğudur. Yapılmayan sınavlarla ilgili gerekli düzenlemeler yapılacaktır." dedi.