Milli Eğitim Bakanlığı iş birliğinde Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi (UKÜ) tarafından düzenlenen Meslek Liseleri Arası Hackathon Yarışması CIU Arena’da gerçekleştirildi.
Milli Eğitim Bakanı Nazım Çavuşoğlu, meslek lisesi öğrencilerini bilişim sistemleri tasarımı ve problem çözme süreçlerinde bir araya getiren organizasyonu ziyaret ederek, öğrencilerden geliştirdikleri projeler hakkında bilgi aldı.
Bakan Çavuşoğlu, yaptığı konuşmada, günümüzde yapay zeka ile birlikte, büyük bir değişim ve dönüşüm yaşandığına işaret etti. Yapay zeka ve teknolojinin günümüzde eğitim ve üretim süreçlerinde önemli bir yere sahip olduğunu belirten Çavuşoğlu, gençlerin bu alanlarda kendilerini geliştirmelerinin ülkenin geleceği açısından büyük önem taşıdığını ifade etti.
Programın düzenlenmesinde emeği geçen herkese teşekkür eden Çavuşoğlu, bu tür çalışmaların tüm okullara ilham kaynağı olmasını temenni etti. Bakan Çavuşoğlu, ayrıca yarışmanın birincisi olan “Grup 14”ü de tebrik ederek başarılarının devamını diledi.
Mesleki Teknik Öğretim Dairesi Müdürü Gülşen Hocanın, ise mesleki eğitimin gençlerin geleceği açısından taşıdığı öneme dikkat çekti. Gülşen Hocanın, “Burada bulunmamızın en önemli nedeni gençlerin fikirlerini ortaya koyabilecekleri bir ortam yaratmaktır. Küçük fikirlerin büyük başarılara dönüşebileceğine inanıyoruz. Mesleki teknik öğretimde temel hedef, emanet edilen gençlere güçlü bir gelecek sunmak ve onların araştıran, sorgulayan bireyler olarak yetişmelerini sağlamaktır. Bu tür etkinlikler öğrencilerin üretme cesaretini artıran önemli adımlar olarak görülmektedir,” ifadelerini kullandı.
Üniversitenin teknoloji ve bilişim alanındaki çalışmalarına değinen UKÜ Rektörü Prof. Dr. Erbuğ Çelebi de “Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi olarak teknolojiye ve bilimsel üretime büyük önem verilmektedir. Üniversitede yürütülen araştırmaların yanı sıra yapay zeka uygulamalarının eğitimden idari süreçlere kadar birçok alanda kullanılması hedeflenmektedir. Hackathon yarışmaları, öğrencilerin farklı disiplinlerden ve farklı okullardan akranlarıyla bir araya gelerek ortak bir problem üzerinde çözüm üretmelerini sağlayan önemli platformlar olarak değerlendirilmektedir,” ifadelerini kullandı.
UKÜ Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu ve Yazılım Geliştirme Ofisi iş birliğinde düzenlenen etkinlik, farklı meslek liselerinden öğrencilerin ekipler oluşturarak vatandaşların günlük yaşamını kolaylaştıracak ve şehir hizmetlerinin daha verimli yürütülmesini sağlayacak akıllı şehir sistemine yönelik çözüm tasarımları geliştirmelerini amaçladı. Yarışma kapsamında oluşturulan ekiplerde öğrencilere Analist, Sistem Tasarımcısı, Diyagram Sorumlusu ve Libero rolleri dağıtıldı. Dört kişiden oluşan takımların farklı okullardan gelen öğrencilerden oluşturulmasına özen gösterildi. Katılımcılar süreç boyunca analitik düşünme, sistem yaklaşımı geliştirme ve takım çalışması gibi becerilerini uygulamalı bir ortamda geliştirme fırsatı buldu.
Yarışma süresince oluşturulan ekipler, kendilerine verilen problem senaryosu doğrultusunda bilişim sistemine yönelik çözüm önerileri geliştirerek projelerini jüriye sundu. Akademisyenlerden oluşan mentorlar süreç boyunca katılımcılara rehberlik ederken, projeler analiz derinliği, tasarım tutarlılığı, yaratıcılık ve sunum kalitesi gibi kriterler doğrultusunda değerlendirildi.
Yarışma sonunda dört farklı meslek lisesinden öğrencilerin oluşturduğu “Grup 14” birincilik elde etti. Arad Sabbagh, Arda Kurt, Berkay Yiğit Yücel ve Muhammet Boran Kaya’dan oluşan ekip 100.000,00 TL ödülün sahibi oldu. Program, ödül töreninin ardından gerçekleştirilen toplu fotoğraf çekimi ile sona erdi.






