Kıbrıs Türk Öğretmenler Sendikası (KTÖS) ve Kıbrıs Türk Orta Eğitim Öğretmenler Sendikası (KTOEÖS)’nın Teknik Kurul Toplantısı öncesi yaptığı açıklamalara dikkati çeken Bakan Çavuşoğlu, tüzük değişikliğinin ifade edildiği gibi ansızın gerçekleşmediğini ve uzun zamandır konuyla ilgili istişarelerin yapıldığı ve üzerinde çalışılan bir konu olduğunu ifade etti.
Bakan Çavuşoğlu, değişikliğin, Öğretmenler Yasası’nın 103. maddesine dayanarak hazırlandığını, hali hazırda görev yapan öğretmenleri etkilemeyeceğini, bu yıldan itibaren sınava girecek öğretmen adaylarını ilgilendirecek bir düzenleme olduğunu belirtti.
Tüzük değişikliğine ilişkin bilgi veren Bakan Çavuşoğlu şunları kaydetti:
“Bütün dünyada sıralama alınan puana göre yapılır. Oysa ülkemizde ilkokul öğretmenlerinde sıralama yaşa göre yapılmaktadır. Geçen yıl yaşanan somut bir örneği paylaşmak isterim. İlkokullara alacağımız PDR öğretmenlerinin sınavında, 98 puan alan bir aday 110. sırada, 60 puan alan bir aday ise 1. sırada yer aldı. Bu kabul edilebilir bir durum değildir. Bu ve benzeri anomalleri gidermek, adaleti sağlamak adına bu adımı attık. O nedenle ilkokullarda da başarı sıralamasını sınavlarda alınan başarı puanına göre yapmak için bir düzenleme yapıyoruz.
Bu düzenlemeyle yapılmak istenen herkesin gösterdiği başarı hak ettiği prensibine dayanmaktadır. Buradaki düzenlemenin alkışlanması yerine eleştirilmesi sendikacılığın ülkede geldiği kısır döngüden başka bir şey değildir. Eminim yapılan düzenlemeler sonrası münhale başvuru yapacak öğretmenlerimiz mutlu olacaktır.
Ayrıca sınav sistemi de değişiyor. Artık iki oturum olacak. Puanlama, yüzde 70 alan bilgisi ve yüzde 30 eğitim bilimleri olarak düzenlendi. Geçmişte sınavlar tek oturum yapılıyordu, adaylar farklı günlerde sınava girdiğinden dolayı Eğitim Bilimleri soruları öğretmen adaylarına eşit bir şekilde sunulmamasına neden oluyordu. Bu düzenlemeyle de Eğitim Bilimlerinde yer alan soruları tüm öğretmen adaylarına eşit şekilde sunmuş olacağız. Bunun bir adalet yaratacağını düşünmekteyiz.
Yaklaşık 2 bin öğretmen adayımız bu sınavlara başvuruyor. Biz bu adaylar arasında eşitliği sağlamak istiyoruz. Aynı zamanda sınava başvuracak adaylara en az 15 gün önceden müracaat için duyuru yapılacak ve 60 puan üzeri alanların puanı bir yıl geçerli olacak.
Bir başka önemli düzenlememiz de sınav diliyle ilgili. Örneğin İngilizce tarih, İngilizce sosyal bilgiler gibi branşlarda münhallere başvuran öğretmenler, İngilizce dilinde bir alana başvuru yapmasına rağmen oransal olarak İngilizce dilinde soru sorulmasıyla ilgili bir sınırlama yoktu. Yeni düzenleme ile bu sınavların en az yüzde 70’nin İngilizce olmasını mecburi hale getirdik.
Sınav itirazlarıyla ilgili de bir boşluk vardı. Bu konuda da düzenleme yaptık. Artık öğretmenlik sınavlarına itirazlar, kamu görevlileri sınavlarında olduğu gibi belirli bir prosedüre bağlı olarak yapılacak.
Bu tüzük kapsamında Bakanlığın görev ve sorumluluklarıyla ilgili de düzenlemeler yaptık. Öğretmen kadrolarının doldurulmasına yönelik taleplerin 30 Haziran’a kadar değerlendirilerek Kamu Hizmeti Komisyonu’na bildirilmesi zorunluluğunu kendimize getirdik. Daha önce bu maddenin ucu daha açıktı. Öğretmen atamalarında bu nedenle bazı gecikmeler yaşandı. Bu gecikmeler yaşanmasın diye 30 Haziran’a kadar bir süre sınırı oluşturduk.
Bir yenilik de şudur: İngiltere kapısının kapanmasının ardından İngilizce eğitim verilen kimya, fizik, matematik, tarih, psikoloji gibi birçok branşta öğretmen sıkıntısı yaşıyoruz. Bu nedenle, Türkçe lisans mezunu eğitimi almış öğretmenler için, İngilizce branşlara başvurmasının önünü açıyoruz. Bunun için münhale başvuracak adayın Avrupa Dil Pasaportu (CEFR) göre C1 düzeyinde İngilizce sertifikası olması ve mesleki YÖKDİL'den en az 85 puan almış olması gerekmektedir.
Belirtmek isterim ki burada da amacımız İngilizce olarak ihtiyaç duyulan branşlarda öğretmen bulamadığımız zamanlarda dil alanında yeterliliğe sahip öğretmenlerin önünü açmaktır.